18. tammikuuta 2017

Harrastuksiani: Lintujen tarkkailu


Mahdollisimman tylsällä otsikolla ei ole mitään tekemistä aiheen kiinnostavuuden kannalta. Tai kai se kiinnostavuus on lukijasta kiinni. Minusta linnut ovat oikein kiehtovia otuksia ja niiden touhuja voisi yleensä katsella loputtomiin.
Lintuilu-urani lähti käyntiin oikeastaan siitä, kun ensimmäisen vuoden kenttäkursseille osallistuneet biologiystäväni halusivat lähteä lintuja tarkkailemaan. Suuntasimme aamuvarhaisella silloisessa Nummi-Pusulassa sijaitsevalle Savijärven lintutornille. Ensimmäinen kerta riitti, se oli siinä. Ei tarvinnut paljoa suostutella. Lintujakin tunnistettiin noin 20 ja varmaan paljon meni ohikin. Evästys ja seura olivat selkeästi sopivia.Ensimmäisellä kerralla minulla taisi olla vain vanhemmilta lainassa olleet halvat pikkukiikarit, joiden värivääristymä oli jotain aivan kauheaa. Seuraavaa kertaa varten täytyikin tehdä jännittävä bussiretki Viikin lintuvarusteeseen ja hankkia kauhean suuret ja painavat porroprismakiikarit sekä tietysti linturaamattu. Hinta-laatusuhteeltaan kiikarit olivat kuitenkin aivan oivat ja aktiivisessa käytössä aina viime kevääseen saakka. Lintutornikirjakin tuli hankittua, koska miten muuten sitä torneille löytäisi?


Vilkuilin tuossa vuosittaisia lajilistoja lävitse, ja totesin, ettei se 100 lintua vuodessa ehkä sittenkään ole mikään itsestäänselvyys. Koska tykkään niin kovin erilaisista listoista ja exceleistä, naputtelin nyt sitten nuo tulokset taulukoksi. Lajien lukumäärät eivät ehkä viime vuosilta kerro koko totuutta, koska 'lajien kerääminen' on ehkä vähän jäänyt ja linturetkiä on tullut tehtyä viimeisen kolmen vuoden aikana ehkä keskimäärin kaksi tai kolme.
Muutaman viime vuoden aikana aktiivinen lintutornilla käyminen on jäänyt lähinnä ajanpuutteen ja sopivien lintupaikkojen kaukaisen sijainnin takia. Toisin sanoen en asu enää 10 minuutin päässä useammalta lintutornilta ja lisäksi vakituinen työ rajoittaa vapaa-aikaa. Lisäksi uusien lajien ja äänien opetteluun tarvitsisi oikeasti panostaa.


Tänä vuonna ajattelin kuitenkin ryhdistäytyä ja ottaa osaa Birdlife Suomen tunnista 100 lintulajia haasteeseen. Tällä hetkellä minulla on hurjat kahdeksan (8!) lajia kasassa.Oheisissa kuvissa esiintyy liuta eri lintutorneja ja -paikkoja. En paljasta mistä ne kaikki ovat, muuta kuin kaikki eivät todellakaan sijaitse pääkaupunkiseudulla, mutta suurinosa on hyvinkin tuttuja minulle.

#100lintulajia

2 kommenttia:

 1. Kiva kuvasarja. Mukavaa lintuvuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poimintoja koneen uumenista menneiltä vuosilta, kiitoksia.
   Kiitos, mukavaa lintuvuotta itsellesikin. Täytyykin käydä ihan ajan kanssa vierailemassa omassa blogissasi. :)

   Poista

Kommenttisi on aina tervetullut!